FAQ

COVID-19

We zijn blij om te kunnen melden dat we weer bezoekers kunnen ontvangen zolang de extra maatregelen door de bezoekers worden nageleefd en je bij aankomst klachtenvrij bent. Costa Rica heeft de grenzen weer volledig opengesteld voor toeristen en andere bezoekers. De Costa Ricaanse regering had verplicht gesteld dat je wel een goede internationale medische verzekering afsluit of je Covid-19 vaccinaties hebt afgerond. Inmiddels zijn deze extra maatregelen per 1 april 2022 komen te vervallen. Houd het wel goed in de gaten om problemen bij binnenkomst van Costa Rica te voorkomen. Meer over deze restricties kun je op de volgende website lezen: Klik hier

Is er een verschil tussen het reservaat van Stichting Work with Nature en het onderzoeksproject?

Ja, de stichting bezit en beschermd een eigen reservaat (221 hectare). In dit reservaat woont niemand permanent. Het onderzoeksproject bevindt zich in een perceel van 9 hectare, op ongeveer 3 kilometer afstand van het reservaat. Hier staan de onderkomens en werken, slapen en eten we samen. Vanuit het project worden bezoeken aan het reservaat georganiseerd voor je eventuele onderzoek. Houd er rekening mee dat dit minimaal één en maximaal twee keer per week is.

 

 

Wat zijn de toelatingseisen voor een stage bij WwN

Je hebt een minimum leeftijd van 18 jaar. In het afgelopen jaar heb je geen psychische of lichamelijke klachten gehad die van invloed kunnen zijn op je stage in Costa Rica. Je bent fysiek fit en in staat om minimaal 3 uur te kunnen lopen. Er wordt van je verwacht dat je je sociaal opstelt ten opzichte van de andere studenten die op het project aanwezig zullen zijn. Je zult je aan de regels houden die opgesteld zijn door de projectleiding. 

Aansprakelijkheid

Je bent zelf verantwoordelijk voor de tijd die je op het project of in het reservaat doorbrengt, inclusief je spullen en je veiligheid. Zorg voor een goede (geen standaard reisverzekering) verzekering en ga na wat jouw opleiding voor je kan betekenen.

Hoe kan ik het project bereiken met het openbaar vervoer?

De makkelijkste manier om het project te bereiken is een afspraak maken om in Bataan te worden opgehaald. Bataan is per bus direct te bereiken vanaf San José. Op afspraak wacht er iemand bij de halte en wordt u met de auto naar het project in het dorpje San Miguel gebracht. In bijzondere gevallen kan het mogelijk zijn om mensen per auto van het vliegveld op te halen. Dit is een volle dag reizen. Daarom worden er kosten in rekening gebracht van €75 per persoon. De dienst moet van tevoren besproken worden en is niet altijd mogelijk.

Hoe bereik ik het project met eigen vervoer?

Het project is te bereiken met eigen vervoer. Een 4x4 is niet noodzakelijk maar wel handig. De weg gaat deels over onverharde wegen. Vanaf route 32 tussen Siquirres en Limon neemt u de afslag van San Miquel. Deze afslag is niet duidelijk aangegeven . Vanaf Siquirres is de afslag vlak na ‘Soda Karina’, in de bocht voor een bushalte met blauwe reclame borden. Bij de afslag staan verschillende borden waaronder ‘Escuela San Miquel 3 km’. De weg is (nog) onverhard. Als u in San Miguel aankomt houd u de minisuper, de basisschool, de bar en het voetbalveld aan uw linkerhand. Na het voetbalveld blijft u de weg nog 300 meter volgen tot u aan uw rechterhand een grote houten poort ziet. Dit is de entree van het project. Link naar google maps: google maps

Hoe kom ik van San José naar het project?

Neem een taxi naar “Los Caribeños” busstation in San Jose. Iedere taxichauffeur kent dit busstation. Koop een ticket bij de Matina/Bataan-balie. Deze tickets kunnen alleen aangeschaft worden op de reisdag zelf. Neem de bus van 09:00 uur naar Bataan. U komt rond 11:30 uur aan in het centrum van Bataan bij een kleine bushalte. Wij staan klaar om u mee te nemen naar het project.

We bieden ook een alternatief voor mensen die geen gedoe willen. Er is namelijk de optie om een prive shuttle te regelen. Je wordt dan opgehaald op het vliegveld of van een hotel in San Jose. Deze shuttle brengt je direct naar het project. Kosten zijn $185,- voor een enkele rit. (+/- 3 uur)

Hoe ziet een gemiddelde dag van een student eruit?

Om 7:00 uur is er een Costa Ricaans ontbijt. Om 8 uur gaan de studenten de jungle in om data te verzamelen, te werken aan hun eigen onderzoek, projecten in de tuin en andere bezigheden. Om 12:30 is er lunch. Dan volgt er een middagprogramma van data verwerken, schrijven of klussen in de tuin. Om 17:00 uur staat het avondeten klaar. Om 18:00 uur is het donker en om 21:00 wordt men verwacht stil te zijn. Soms vinden er nog night-tours plaats om de jungle in de nacht te observeren.

Wat kan ik meemaken als daggast?

Als daggast heeft u verschillende opties. U kunt een tour krijgen door de tuin en jungle op het project. U leert een grote variatie aan biologisch geteelde fruitbomen, groenten, specerijen en medicinale planten kennen. Ook maakt u kans om dieren als toekans en gifkikkers te zien, omdat de tuin zich te midden van jungle bevindt. Een andere optie is een tocht door het reservaat van stichting Work with Nature. Met een auto rijden we u tot dichtbij het reservaat. Lopend op laarzen vervolgen we onze weg door het regenwoud. U kunt rekenen op een geweldig uitzicht op onze “mirador”, de glinsterende Rio San Miguel en een grote variaties aan planten en dieren. Ook is het mogelijk om te overnachten en eventueel een nighttour te beleven op het project. Maaltijden worden voor u verzorgt. Zie voor tarieven en meer info: dagtours

Wat neem ik mee voor een langdurig verblijf?

Belangrijk zijn deet, zonnebrand en veel luchtige kleding die makkelijk droogt. Ook lange broeken zijn voor de avonden fijn i.v.m muggen. Laarzen zijn een must maar kunt u beter bij ons in de buurt aanschaffen. Neem vooral geen dure kleding en onnodige apparatuur mee, door de hoge luchtvochtigheid heeft u kans dat (ongebruikte) spullen gaan schimmelen.

Hoe ziet mijn onderkomen eruit?

Goed geventileerde slaapkamers met ieder 2 stapelbedden en persoonlijke kastruimte. Een apart huisje met een eetzaal, keuken en opslagruimte. Gedeelde douches en wc´s. Voor daggasten zijn er ook tweepersoonskamers beschikbaar.

Ik ben bang voor beestjes, wat kan ik verwachten?

De onderkomens zijn goed afgesloten van de buitenwereld. Toch zul t u tijdens uw verblijf in aanraking komen met veel van de dieren die hier voorkomen. Een verblijf in de tropen zonder mooie spinnen, kikkers, kakkerlakken, kogelmieren , prachtige kevers en schitterende gekko´s is uitgesloten.

Welke begeleiding krijg ik als student?

Als student krijg je ondersteuning in je praktische werk alsook het doen van onderzoek. Er zijn twee afgestudeerde biologen aanwezig op het project. Deze kijken met je mee of je de juiste methodieken gebruikt en of de onderzoeken haalbaar zijn. Ook is er 1 keer per week een begeleidingsgesprek.

Is er drinkbaar water en elektriciteit aanwezig op het project?

Jazeker. Denk wel aan verloopstekkers om gebruik te kunnen maken van de stopcontacten.

Is er internet en wifi op het project?

Er is sinds begin 2024 WIFI op het project aanwezig. Ook is het mogelijk om in Costa Rica een simkaart te kopen zodat je 3g ontvangst hebt wanneer je onderweg bent. Het bereik op het project is zeer variabel maar over het algemeen niet erg goed. Het beste bereik heb je met een Liberty simkaart.

Kan mijn familie mij telefonisch bereiken?

Ja dat kan. Je kunt voor 2 dollar een simkaart kopen met een Costa Ricaans nummer en internet. De verbinding op het project is zeer variabel maar over het algemeen niet erg goed. Het beste bereik heb je met een Movistar simkaart.

Wordt er rekening gehouden met vegetarische eters?

Op het project wordt veel vegetarisch gekookt en wanneer er vegetariërs zijn wordt hier rekening mee gehouden. Veganistisch koken is organisatorisch niet mogelijk.

Wie maakt de bedden en het sanitair schoon?

Studenten houden zelf hun verblijf schoon. Er is een wasmachine aanwezig.

Kan ik zelfstandig de natuur ontdekken in mijn vrije tijd?

Dit is mogelijk. Zorg dat je niet alleen de farm af gaat. Op de farm blijf je op de paden. In het donker ga je nooit alleen en zonder licht op pad.

Kan ik mijn eigen drank drinken op het project?

Er worden geen alcohol en drugs genuttigt op het project. Dit is ten strengste verboden. Uiteraard kun je je eigen non alcoholische drank en snacks kopen in de puperia in het dorp en op het project nuttigen.

Wat is er te doen in San Miguel?

San Miquel is een klein dorp zonder winkels, afgezien van een minisuper. Er wordt op zaterdag en/of zondag gevoetbald en er is een bar.

Wat voor mensen zijn de Costa Ricanen?

“Pura Vida” is het motto. Het pure leven. Costaricanen zijn vriendelijke, behulpzame mensen en echte levensgenieters. In San Miguel zijn mensen niet opdringerig, in toeristische gebieden kunnen sommigen dat wel zijn. Pas toch altijd op je spullen.

Kan ik als student zelfstandig uitstapjes maken om Costa Rica beter leren kennen?

Er zijn mogelijkheden om weekendjes weg te gaan, bijvoorbeeld naar de Caribische kust of San José. Via busverbindingen langs de snelweg of Bataan kun je veel plaatsen bereiken.

Kunnen mijn vrienden en familie mij tijdens het verblijf bezoeken?

Wanneer er bedden vrij zijn kunnen bezoekers tegen een vergoeding op het project slapen. Er is ook een hotel in de buurt als alle bedden bezet zijn.

Annulering

Wanneer je jouw geplande bezoek wilt annuleren dan moet je dit minimaal één maand voor je geplande aankomst dag melden. Wanneer dit later gebeurt zijn wij genoodzaakt 25% van de totaalsom van jouw boeking in rekening te brengen. Wanneer jij besluit om eerder naar huis te gaan zonder dat er een noodzakelijke reden is zullen wij 50% van het resterende bedrag in rekening brengen.