Vrijwilligerswerk in Costa Rica

Work with Nature Costa Rica gelooft in een integrale aanpak voor de bescherming van regenwoud. Wij richten ons op aankoop en bescherming, wetenschappelijk onderzoek, samenwerking met de lokale bevolking én duurzaam leven in de tropen. Als vrijwilliger help je op alle vlakken mee! De activiteiten zijn divers, je leert veel en helpt het regenwoud in stand te houden. Tegelijkertijd hopen wij ook van jou te leren. Als vrijwilliger ben je onderdeel van het geheel, ieder draagt zijn steentje bij aan een duurzaam project in een fantastische omgeving.

Het doel

Met ons onderzoekscentrum, gelegen naast ons reservaat, creëren we een plek waar mens en natuur, hand in hand, gaan samenwerken. We heten niet voor niets Work with Nature! Het doel is dus om in de natuur te leven zonder deze te schaden. We zullen onszelf voorzien van elektriciteit en water, verbouwen (zoveel mogelijk) onze eigen groenten en fruit, gebruiken duurzame en milieuvriendelijke materialen en gaan bewust om met ons afval. Winsten uit het project worden gebruikt om bedreigd regenwoud aan te kopen. Onze aanwezigheid in het reservaat voorkomt illegale houtkap. Met wetenschappelijk onderzoek achterhalen we de natuurwaarden van de omgeving. We ondersteunen de lokale arbeiders met een eerlijk salaris en laten zien dat natuur waardevol kan zijn, juist als het blijft bestaan.  

Activiteiten vrijwilligers

Een grote tuin op basis van permacultuur

We hebben de beschikking over meerdere hectaren voor de aanleg van een tuin vol groente, fruit en bloemen. De tuin wordt ingericht volgens de ideeën van permacultuur: duurzame inrichting waarbij je met de natuur mee werkt. Hierbij worden gewassen in clusters geteeld, wordt de ruimte slim en efficiënt ingedeeld, worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en wordt niets weggegooid. Je leert de principes van permacultuur en helpt mee met het opzetten en onderhouden van de tuin, en het proeven van de oogst natuurlijk!

Ondersteuning wetenschappelijk onderzoek

Met behulp van studenten, stagiaires en wetenschappers brengen we de biodiversiteit van het projectgebied in kaart. We richten ons hoofdzakelijk op de diversiteit van zoogdieren in ons reservaat, omliggende bossen en Nationaal Park Barbilla. De onderzoekers gaan, onder begeleiding van een gids, het regenwoud in om gegevens te verzamelen en te analyseren. Sommigen kunnen wel wat hulp van vrijwilligers gebruiken bij hun werkzaamheden. Je kunt veel leren van de onderzoekers en het werk dat zij doen. Én je maakt spannende (maar ook zware) tochten door de jungle.

Herbebossing

Ook in ons reservaat zijn meerdere hectaren ooit gekapt. Uiteraard gaan we deze stukken weer herbebossen. We onderzoeken welke boomsoorten het meest geschikt zijn om zo snel mogelijk de originele staat van de percelen terug te krijgen. We kweken de bomen op uit zaden in een speciale overkapping en planten volgens vaste protocollen. Daarna zullen we de ontwikkeling van het bos en de diversiteit aan soorten volgen. Als vrijwilliger help je mee met de herbebossing, het verzorgen van de ontkiemde spruiten en het volgen van de ontwikkeling.

Trailbuilding

We willen ons reservaat beschikbaar maken voor onze bezoekers door een aantal paden aan te leggen. Langs de route komen informatieborden te staan zodat iedereen meer te weten komt over de natuur die wij beschermen. Als vrijwilliger help je mee deze paden aan te leggen, samen met een lokale werknemer die de omgeving kent.

Je eigen inbreng

Naast deze activiteiten zijn er misschien wel dingen die jij zelf graag wilt doen! Bijvoorbeeld: je bent een videograaf en wilt het reservaat en de activiteiten in beeld brengen. Of je hebt hotelervaring en ziet kansen om het project te verbeteren. Heb je een specifiek plan? Laat het ons horen. Alle inbreng is waardevol.

Verblijf en prijs

Verblijf

Je verblijft in het onderzoekscentrum of in het nabijgelegen dorp San Miguel. Je hebt een slaapkamer en badkamer die je deelt met andere bezoekers. Maaltijden worden driemaal daags verzorgd. Als vrijwilliger ben je gemiddeld 4-6 uur bezig met één of meerdere activiteiten. Er is altijd iemand op het terrein om je te woord te staan en de veiligheid te garanderen.

Prijs

Tijdens jouw verblijf ontvang je volpension (3 maaltijden per dag), professionele begeleiding en de tijd van je leven voor €35,- euro per dag.

 Voor meer informatie of een reservering neem contact met ons op via dit contactformulier.

Zou je meer willen weten over de Nederlandse stichting Work with Nature ga dan naar:
www.adopteerregenwoud.nl 

CONTACT