Introductie

De biodiversiteit en soortendichtheid in Costa Rica behoren tot de hoogste ter wereld. Het laaglandregenwoud in ons onderzoeksgebied draagt daar ook nog eens bovengemiddeld aan bij. De natuurlijke rijkdom in kaart brengen is erg belangrijk voor de bescherming van het gebied, en bovendien een feest voor elke student of onderzoeker om bij betrokken te zijn.

Het doel van Work with Nature is leren met en van elkaar. Wij bieden jou de gelegenheid om onderzoekvaardigheden op te doen. Jij deelt jouw kennis, kunde en resultaten met het project. Zo vergroten we elkaars kennis en kunnen de natuur en mensen in het gebied hier ook van profiteren.

Wie kan met Work with Nature aan de slag? Iedereen die geïnteresseerd is om te leren over - en te werken met - het regenwoud kan ons komen versterken. Of je nu stage loopt voor een MBO/HBO/WO-opleiding, een locatie zoekt voor bestaand onderzoek of gewoon wilt kijken of dit werkveld iets voor jou is. Wij doen langetermijnonderzoek waar je zonder ervaring aan mee kunt werken. Kom je met een eigen onderzoeksvraag, dan kun je ook bij ons terecht.

Het doel van Work with Nature

Ons projectgebied beslaat ongeveer 10 vierkante kilometer en is vooralsnog nauwelijks in kaart gebracht. Zelfs over het nabijgelegen Nationale Park Barbilla is weinig bekend. Ons reservaat ligt tussen dit park, een indianenreservaat en uitgestrekte bananenplantages. Sommige percelen in het projectgebied zijn zwaar aangetast door houtkap, maar het regenwoud is gelukkig nog grotendeels onaangetast. Wij willen weten wat het precies is wat we beschermen, wat de bedreigingen zijn en welke maatregelen de grootste impact zullen hebben. We richten ons daarbij op vier hoofd onderwerpen:

 • biodiversiteit
 • herbebossing
 • duurzaam leven
 • lokale bevolking

Projectgebied WwN

Onderwerpen onderzoek

Biodiversiteit

Met lange termijn biomonitoring inventariseren we de diversiteit aan flora en fauna (planten, bomen, zoogdieren, reptielen, amfibieën en insecten) in ons projectgebied. Het reservaat van stichting Work with Nature is, net als de omgeving, een divers landschap. Landgebruik heeft hier in de laatste paar honderd jaar de natuur beïnvloed. De verschillende habitat volgen elkaar snel op in een grotendeels bebost gebied. Het doel van ons onderzoeksproject is om de biodiversiteit van deze verschillende habitat in kaart te brengen.  Daarmee krijgen we een beeld van de biologische waarde van het gebied als geheel, maar ook van de invloed van verschillende soorten landgebruik op biodiversiteit. Hiermee willen we de biodiversiteit in ons onderzoeksgebied in kaart brengen en de invloed/het belang van bescherming van het regenwoud onderzoeken. Door gebruik te maken van een aantal gestandaardiseerde methoden kunnen we de biodiversiteit heel breed én heel specifiek meten.

Deze onderzoeken zijn instap klaar, je hoeft hiervoor geen ervaring of uitgebreide kennis te hebben. Tijdens je verblijf krijg je de benodigde training.

 

Herbebossing

Ook in ons reservaat zijn meerdere hectaren bos ooit gekapt. Uiteraard willen we deze stukken weer herbebossen. We onderzoeken welke boomsoorten het meest geschikt zijn om zo snel mogelijk de originele staat van de percelen terug te krijgen. We gebruiken verschillende aanplant methoden om te kijken welke methode het meest succesvol is. We gebruiken verschillende soortensamenstellingen om zo te ontdekken wat de juiste combinatie is. En bedenken verschillende onderhoud en beheersplannen om het project zo goed mogelijk te laten slagen. Daarna zullen we de ontwikkeling van de aangeplante bomen volgen en zijn we erg benieuwd wat het met de bodem zal doen en wat het uiteindelijk zal betekenen voor de biodiversiteit aan flora en fauna. Dit onderzoek vereist ook weinig ervaring en kennis. We hebben een tropische bosbouwer ter plaatse die je zal begeleiden tijdens jouw onderzoek in het herbebossingsproject.

Duurzaam leven

Het onderzoekscentrum ligt midden in het regenwoud: “of the grid”. Wij streven hier naar minimale impact op onze omgeving. We wekken zelf stroom op, pompen water op uit de grond en zorgen dat ons afvalwater schoon het centrum verlaat. Daarnaast werken we in onze tuin van meerdere hectaren op basis van permacultuur om zoveel mogelijk zelfstandig in onze voeding te voorzien. We zijn op zoek naar mensen die ons met onderzoek en kennis kunnen helpen om het duurzame leven op het projectgebied, en om ons heen, te verbeteren en te promoten.

Wensen en onderwerpen waar je aan kunt denken zijn:

 • Voedselbos
 • Fruitplantage
 • Natuurlijke bestrijding van mieren en andere insecten
 • Irrigatiesysteem
 • Agro-forestry
 • Chocolade maken
 • Afvalverwerking
 • Bio-producten

Jouw eigen onderwerp

Wil je met een ander onderwerp aan de slag? Geen probleem! Aanvullend onderzoek is hard nodig. Onderzoek naar lucht- en waterkwaliteit, de invloed van het indianenreservaat, bodemkwaliteit en erosie, de invloed van (kleinschalige) landbouw en illegale jacht, biodiversiteit in andere taxa en nog veel meer. Ben je geïnteresseerd en zou je graag met ons de mogelijkheden doornemen? Neem dan contact met ons op.

Vul het e-mailadres in dat bij uw account hoort. Uw gebruikersnaam zal naar dit e-mailadres worden verzonden.

Ter plaatse

Ondersteuning en expertise

Vanaf 2017 zijn er twee biologen permanent aanwezig om de onderzoeken te leiden en onderzoekers te ondersteunen. Vanaf 2018 hebben we ook een tropische bosbouwer actief in het reservaat. Zij denken mee over de interpretatie van jouw data, de juiste methodieken en ze helpen met de praktische kanten van leven in het regenwoud. Verder zijn er lokale werknemers die je bij zullen staan als gids.

Jouw data en verslaglegging

Wij bieden je de middelen en begeleiding om onderzoek te doen in ons reservaat. We verwachten dat je de data die je verzamelt met ons deelt, zodat het de werkzaamheden van Work with Nature versterkt. Daarnaast verzamelen wij de verslagen van de onderzoekers die ons bezoeken, waarmee we een databank aanleggen. Als je meewerkt aan één van onze lange termijnonderzoeken, zorgen we ervoor dat je genoeg data verzamelt om met je eigen resultaten en conclusies naar huis te gaan.

Verblijf

Je verblijft in het onderzoekscentrum omgeven door een prachtige tropische tuin aan de rand van het nabijgelegen dorp San Miguel. Je hebt een slaapkamer en badkamer die je deelt met maximaal drie andere onderzoekers. Maaltijden worden driemaal daags verzorgd. Als je deelneemt aan ons onderzoek, ben je gemiddeld 4-6 uur bezig met het verzamelen van gegevens en ander praktisch werk. Er is altijd iemand op het terrein om je te woord te staan en de veiligheid te garanderen.

Prijs 

Je ontvangt volpension (3 maaltijden per dag), professionele begeleiding en de tijd van je leven voor €35,- per nacht. 

Aanmelden en informatie

Wil je meer weten over de onderzoeksmogelijkheden of stageplekken neem dan contact met ons op via het volgende contactformulier.

Zou je meer willen weten over de Nederlandse stichting Work with Nature ga dan naar:
www.adopteerregenwoud.nl 

CONTACT