Student Jelle over zijn vissenonderzoek als stage in Costa Rica

Jelle Wissink, 22 jaar – Hbo Toegepaste Biologie – stageduur: 20 weken

Vissenonderzoek Costa Rica

“Tijdens mijn stageperiode bij Work with Nature doe ik een biodiversiteitonderzoek specifiek gericht op vissen. In de omgeving heb ik drie verschillende waterlocaties uitgezocht: de zogeheten farm, het reservaat en het dorp. Het reservaat is nagenoeg niet verstoord en de andere gebieden kennen elk een mate van menselijke verstoring. Voor het onderzoek hanteer ik 16 poelen per locatie die ik met elkaar vergelijk.”

Betrouwbare onderzoeksvorm

“Ik begin met een zichtwaarneming en ga daarna met een hangel en aas aan de slag. De gevangen vissen meet ik op en worden geturfd op basis van soort. Ook maak ik onderwaterbeelden met een GoPro camera. Het idee voor dit onderzoek heb ik zelf aangebracht en de inhoud is samen met Work with Nature afgestemd. In totaal doe ik acht weken veldonderzoek voor een meetbaar en betrouwbaar resultaat.”

Voordeel werken in de jungle: “In de bergen bij het reservaat is het water heel helder en de diversiteit in dit gebied is bijzonder.”

Nadeel werken in de jungle: “Je bent heel afhankelijk van het weer. Bij regen is er geen zicht en is het water troebel.”

Pin It