Kelly over haar natuurbelevenissen in Costa Rica

Suikerriet persen

Kelly, 31 jaar uit België - 3 weken vrijwilligerswerk in Costa Rica

Met nog niet super veel reiservaring, zocht ik een reis waar niet veel toeristen komen en waar heel veel natuur is. Op google vrijwilligers reizen zoeken was ook niet echt een succes. Tot ik via facebook Study the Rainforest (het onderzoeksproject van de Nederlandse stichting Adopteer Regenwoud) tegen kwam in Costa Rica, ik dacht onmiddellijk dat is het. Normaal ging ik in 2021 februari, maar corona zei wacht maar even. Uiteindelijk ging ik in december 2021 een drietal weken en dus ook mijn eerste kerstmis in het buitenland. Voor de eerste keer alleen op reis, vertrek ik met volle moed en heel veel enthousiasme.

De voorbereidingen en de communicatie met het project verliepen echt uitstekend. Alleen met de bus er geraken was een heel avontuur op zich. De buschauffeur had mij verkeerd afgezet. Daar stond ik dan met mijn valies aan een drukke weg met enkel een bouwwerf. Al goed waren de jongens van de bouwwerf heel vriendelijk en hebben ze mij geholpen.

De aankomstBlue Grey Tanager

Eenmaal aangekomen op de farm met een geweldig ontvangst, kon mijn vrijwilligerswerk beginnen. Het was enorm uitgebreid en geen enkele dag was hetzelfde. Meerdere keren ben ik mee naar het reservaat geweest, wat is het er ongelooflijk mooi. We deden er plot tellingen en wisselde cameravallen. Meestal had ik ook mijn fototoestel bij, voor de mooie natuur te kunnen vast leggen en te kunnen delen met anderen. Niet alleen in het reservaat nam ik foto's, maar ook tijdens vrije momenten op de farm. Soms neem je dan ineens een foto van iets dat je niet had verwacht, zoals de Bleu-gray tanager.

 Taken als vrijwilliger

Ik heb niet alleen foto's genomen, één keer in de week ging ik ook mee bomen meten op het herbebossingsproject. Ik had mijn vaste taak en dat was het meten van de dikte van de bomen. Over enkele jaren kom ik terug kijken hoe groot en dik ze zijn geworden. Ook, deden we duurzaamheid en gingen we afval ruimen, zo blijft het dorpje en de omliggende omgeving mooi proper. De dorpskinderen en de kids van de farm vonden het ook leuk om te helpen. En gingen we op een vaste dag met zijn allen voetballen. Op de farm waren ook 3 lieve hondjes. Meerdere keren ging ik met ze wandelen, ze waren altijd enorm happy. Schilderen deed ik ook, zo heb ik mee het laboratorium helpen schilderen dat ze toen aan het bouwen waren.

 
De natuur

In de weekenden ben je vrij. Vaak gingen we dan naar de Caribbische zee, ook met kerstmis zijn we met alle vrijwilligers en begeleiders naar het strand gegaan. Wat een geweldige kerstmis was dat. Ik heb echt genoten van de reis en veel bijgeleerd. De natuur en de biodiversiteit is er ongelooflijk mooi en de mensen zijn er ook heel vriendelijk.

Een boom is ook niet zomaar een boom, maar zoveel meer. Voor sommige is het een huis, voor andere is het een plaats om op te groeien. Het kan een rustplaats zijn of het geeft je voeding.

Het was me een eer en een ongelooflijke ervaring om dit te mogen meemaken. Te kunnen helpen om onze natuur te beschermen en terug op te bouwen.

Dank u aan alle lieve mensen van het project en hopelijk ben ik er snel terug.

Lieve groetjes Kelly.

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen in Costa Rica? Lees hier de mogelijkheden.

Kun je niet naar Costa Rica komen? Maar zou je wel graag het initiatief van Adopteer Regenwoud willen ondersteunen?
Ga dan hier naar de website van de Nederlandse stichting Adopteer Regenwoud. 

Pin It